De inflatie in Estland heeft een recordhoogte bereikt van 22,8% in augustus 2022. Daarmee heeft het land de twijfelachtige eer bovenaan de lijst van eurolanden te staan. Ook staat het land op plek 1 binnen de Europese Unie. Vergeleken met alle Europese landen, dus ook buiten de EU, staat Estland op de derde plaats achter Turkije en Moldavië die respectievelijk een inflatie hebben van 79,6% en 33,6%.
Het leidt ertoe dat het gewone leven voor de gemiddelde Est steeds onbetaalbaarder wordt. Zo stijgen de brandstof- en energieprijzen en wordt een bezoek aan de supermarkt ook steeds duurder. Uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Emor in opdracht van de Organisatie van Estse Voedselproducenten is gebleken dat inmiddels 1 op de 3 Esten enkel nog de goedkoopste producten in de supermarkt koopt.
Consumenten zijn daarbij minder loyaal aan merken omdat ze puur naar de prijs kijken. Wel zijn producten die in Estland zijn vervaardigd onverminderd populair, zelfs als de prijs een fractie hoger is dan het goedkopere alternatief. Supermarkten spelen daar sinds jaar en dag handig op in door prijskaartjes te voorzien van een Estse vlag.
Dat consumenten bewust op zoek gaan naar de goedkoopste producten heeft volgens onderzoeker Aivar Voog ook een keerzijde. Deze producten zijn vaak ongezonder en minder milieuvriendelijk geproduceerd. Daarnaast komt een groot deel ervan niet uit Estland, terwijl het kopen van Estse producten juist actief bijdraagt aan de lokale economie, die het op dit moment zwaar heeft.
De hoge prijzen zijn volgens Sirje Potisepp, voorzitter van de Organisatie van Estse Voedselproducenten, niet alleen te wijten aan de oorlog in Oekraïne. De hoge energieprijzen, die al stegen voordat Rusland de oorlog startte, spelen hierin ook een rol. Daarnaast zijn de gevolgen van de coronapandemie ook nog steeds voelbaar en is er ook in Estland een groot tekort aan geschikt personeel.
Naar verwachting zullen de prijzen, ondanks een prijzenoorlog tussen sommige supermarktketens, nog niet dalen, is de verwachting. Hetzelfde geldt voor de energieprijzen die velen de winter doen vrezen. Enkel de brandstofprijzen laten de laatste weken een constante daling zien, wat een goed teken is voor de ov-sector die gebukt ging onder de hoge brandstofprijzen en de relatief goedkope vervoerbewijzen.