Op 20 augustus werd in Moskou Darja Doegina om het leven gebracht. Een bom, die onder de auto was bevestigd, ontplofte even buiten Moskou. Na deze aanslag werd en wordt er in zowel Rusland als het buitenland druk gespeculeerd over het motief, de daders en of Darja Doegina wel het beoogde doelwit was.
De 29-jarige Doegina is de dochter van Alexander Doegin, een invloedrijk ideoloog die sinds de jaren ’80 zich in extreemrechtse kringen beweegt. Na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 werd zijn invloed op Poetin steeds groter. Enkelen vergelijken hem zelfs met Rasputin Het ultranationalistische gedachtegoed van Doegin is de laatste jaren de norm geworden in Rusland. De expansiedrift, om van Rusland weer een wereldmacht te maken, komt ook deels uit zijn koker. Na de aanslag werd druk gespeculeerd dat niet zijn dochter, maar hij doelwit zou zijn.
Maar ook zijn dochter, Darja, is geen onbekende in deze kringen. Zo werkte zij voor haar vader als woordvoerster en werd zij door de Verenigde Staten ervan verdacht hoofdredactrice te zijn van een aan het Kremlin gelieerde nieuwssite die voornamelijk nepnieuws verspreidde. Daarnaast werkte zij ook bij het eveneens aan het Kremlin verbonden Russia Today, dat al in meerdere landen een uitzendverbod heeft gekregen vanwege de propaganda die de zender uitzendt.
Ze speelde zich internationaal in de kijker nadat zij uitgesproken voorstander was van de oorlog tegen Oekraïne. Ook beweerde zij dat de door Rusland gepleegde oorlogsmisdaden in Oekraïne in scène waren gezet. Een bezoek aan het de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne leverden haar in juni 2022 een plek op de Britse sanctielijst op. De VS hadden dit besluit al in maart genomen. Al met al is het niet ondenkbaar dat zij het doelwit van deze aanslag was.
Ondertussen is de Russische geheime dienst, de FSB, druk bezig met het onderzoek. Verrassend genoeg hebben ze vrij vlot de conclusie getrokken dat Oekraïne verantwoordelijk is. Immers is deze actie koren op de molen van Poetin om een hardere koers te varen in Oekraïne. De dader zou een Oekraïense geheim agente zijn, die volgens de FSB per auto naar Estland is gevlucht. Op deze manier heeft het Kremlin ook een aanleiding om Estland in een negatief daglicht te zetten, want Moskou schijnt furieus te zijn over de oproep van het land om geen toeristenvisa meer te verstrekken.
In Estland blijft men kalm. Het land wordt immers al dagen digitaal aangevallen door Rusland en vat deze beschuldiging enkel op als provocatie door Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Reinsalu, wilde er niet al te veel woorden aan besteden. Wel duidde hij deze provocatie als één van de vele aan het adres van Estland. Ook Margarita Simonjan, hoofdredactrice van de Russische propagandazender RT liet zich minder diplomatiek uit over de kwestie. Op Twitter riep zij op om speciale eenheden van Rusland naar Tallinn te sturen.
Naast het aanwijzen van Oekraïense geheim agenten als daders van deze actie, deelde de FSB nog een interessante conclusie. Zij zijn ervan overtuigd dat enkel Darja doelwit geweest zou zijn die avond. Dat staat haaks op de lezingen van diverse getuigen die allen meldden dat zij samen met haar vader zou reizen die bewuste avond. Echter heeft Alexander op het laatste moment besloten niet in te stappen. Volgens de directeur van het Ests defensieonderzoekscentrum, Indrek Kannik, is niet uitgesloten dat de FSB zelf de autobom heeft geplaatst.
Het is aannemelijk dat het Kremlin de Doegins te invloedrijk vond worden. Een dergelijke aanslag zou daarnaast in de schoenen geschoven kunnen worden van Oekraïne en door te suggereren dat de moordenaar in Estland zit, kan ook dit in de propaganda meegenomen worden. Mocht er daadwerkelijk door iemand anders een bom geplaatst zijn, zoals men beweert, is het sowieso een blamage voor de FSB die behoorlijk gefaald hebben in dit geval.