Gevoelsmatig is het nog nacht als we vertrekken naar Daingean Uí Chúis, in het Engels bekend onder de naam Dingle. Deze stad ligt, net als Allihies, op een schiereiland in het zuidwesten van Ierland, maar niet hetzelfde schiereiland. Hemelsbreed ligt Dingle op slechts 52 kilometer afstand van onze verblijfplaats. Via de Ierse wegen is het 155 kilometer. Het is een lange rit, die ons ook de verscheidenheid van het Ierse landschap tonen.
Wat het nog aparter maakt, is dat we na bijna 2,5 uur rijden terecht komen in een van de weinige Gaeltacht-gebieden. In deze regio’s is niet Engels, maar het Iers (Gaelic) de hoofdtaal. Zo zijn wegwijzers en andere verkeersborden enkel in het Iers. Ook andere mededelingen zijn enkel in het Iers. De taal wordt ook actief gesproken door winkelmedewerkers als ze een onderonsje hebben. De mededelingen die enkel op toeristen gericht zijn, blijken wel weer tweetalig te zijn; jammer. Op onderstaande kaart zijn deze gebieden te zien.
We bezoeken Dingle om twee redenen. In Dingle is het Dingle Oceanworld Auquarium gevestigd én dolfijn Fungie zou er te zien zijn. Inmiddels weten we al langer dat de dolfijn al jaren niet meer gespot is, maar dat weerhoudt de ondernemers van Dingle er niet van om nog steeds tours aan te bieden om de dolfijn te bezichtigen. Ook dolfijnenmagneten, een standbeeld en andere dolfijnitems zijn niet aan te slepen. Het Dolfinarium zou er jaloers op zijn.
Het is al bijna middag zodra we bij Oceanworld aankomen. De extreem grote pinguïn bij de ingang laat zien dat we hier op de juiste plek zijn. Hoewel het gebouw van buiten redelijk klein oogt, herbergt het toch twee bassins met twee verschillende soorten pinguïns. Eén van deze vogels is zelfs de oudste pinguïn van Ierland. Daarnaast zijn er nog verschillende aquaria met diverse vissen, schildpadden, haaien, kreeften, krabben en kwallen. Tot slot zijn er ook nog otters en een vlindertuin.
Na ondergedompeld te zijn in het leven onderwater, kunnen we deze ervaring vasthouden. Waar de zon nog scheen toen we aankwamen, is het nu behoorlijk regenachtig. Bij de allereerste eettent die we tegenkomen, lunchen we. Na lang wachten krijgen we niet wat we besteld hebben en bij het afrekenen betalen we niet wat we zouden moeten betalen. Per vakantie calculeren we dat éénmaal in, zeker in een toeristisch gebied als dit.