In 2002 wisselden de inwoners van 12 Europese landen hun landelijke valuta om voor euro’s. Met name in Nederland was er veel kritiek op het uiterlijk van het nieuwe geld. Het was vooral saai. Vergeleken met de guldenbiljetten, was dat zeker zo. Maar ook de euromunten blonken niet uit wat betreft het ontwerp. De kopzijde van de munt mocht door elk land zelf ingevuld worden, maar de muntzijde was gebonden aan het vaste ontwerp dat door de Europese Unie was voorgeschreven.
De muntzijde toont in alle gevallen de sterren van de Europese vlag en de waarde. Daarnaast is er een kaart van Europa te zien. Behalve op de munten met de laagste waarden; daar is een wereldbol zichtbaar. Voor de teksten koos de Belgische ontwerper Luc Luycx het lettertype Times New Roman. Een bijzondere keuze. Het lettertype was jarenlang het standaardlettertype in, onder andere, Microsoft Word. Menig boekverslag is decennialang in dit lettertype ingeleverd. Het lettertype was zo standaard, dat ik het, net als Arial, nooit in ontwerpen zal verwerken. Tenzij de klant er expliciet om vraagt uiteraard.
Dat Times New Roman uiteindelijk op de euromunten terechtkwam, is wel ironisch. De letterfamilie is namelijk behoorlijk Brits. In 1931 liet de Britse krant The Times dit lettertype ontwerpen. Ontwerpers Stanley Morrison, werkzaam bij Monotype, en Victor Lardent, werkzaam bij The Times, werden gevraagd de krant te voorzien van een nieuwe broodletter . Morrison adviseerde de krant om over te stappen op een iets moderner lettertype. Als basis voor het nieuwe lettertype gebruikte hij Plantin. Op bepaalde punten pasten hij en Lardent het lettertype aan, waardoor Times New Roman ontstond. Beide lettertypen verschillen op veel punten, maar het is wel duidelijk dat Plantin als goede basis diende.
Een klein jaar later, in oktober 1932, verscheen Times New Roman voor het eerst in de krant. In 1933 kwam het lettertype op de markt, waardoor iedereen het kon gebruiken. Ondertussen bleef The Times trouw aan het lettertype. Pas 40 jaar later, in 1972, pasten ze het aan. Er kwam een aangepaste versie van het origineel dat in de jaren erna steeds werd bijgewerkt.
Het gebruik van dit lettertype nam een grote vlucht toen Microsoft het opnam in de lijst met standaard meegeleverde lettertypen. Samen met Arial en Courier New konden gebruikers van pc’s het lettertype gebruiken in tal van documenten. Ook na de introductie van nieuwe lettertypen, zoals Calibri, bleven velen vasthouden aan Times New Roman. Of we nog lang gaan genieten van Times New Roman op de euromunten, is onzeker. De Europese Centrale Bank heeft in 2023 aangekondigd de bankbiljetten vanaf 2026/2027 mogelijk een nieuw ontwerp gaan krijgen. Over de munten is met geen woord gerept.