Waar de meeste toeristen veilig binnen de stadsmuren van het oude Tallinn blijven, trekken wij erop uit naar de buitenwijken. Eerder al bezochten we de wijk Juhkentali waar we Keskturg bezochten, ditmaal gaan we richting LillekĂ¼la, waar we naar het winkelcentrum van Kristiine gaan, een onderdeel van deze wijk.
Na een paar minuten in de bus gezeten te hebben, komen we geen enkele toerist meer tegen. De wijk LillekĂ¼la is een rustige woonwijk met een verscheidenheid aan huizen. De laagbouw zien we niet, enkel de grote logge flatgebouwen. Daartussen ligt een winkelcentrum dat met de opvallende gele entree niet te missen is. Het is er voor Estse begrippen zelfs druk.
Via het Tammsaare park, dat tussen Viru Keskus en de Concertzaal van Tallinn (Kontserdisaal) ligt, wandelen we naar Rotermanni Kvartal. We nemen na de busrit wel eerst een korte pauze in het park, waar een klein speelplein is ingericht voor kinderen. Vrijwel alle speeltoestellen hebben iets te maken met muziekinstrumenten. Zo zijn er fietspompen aangesloten aan metalen buizen om blaasinstrumenten te imiteren, zijn er trommels aanwezig en hebben de makers twee gigantische staande xylofoons neergezet. Voor de minder muzikale kinderen is er een glijbaan.
Na deze muzikale onderbreking vervolgen we onze weg naar Rotermanni Kvartal. Deze volledig herontwikkelde wijk speelt al sinds de 19e eeuw een grote rol in de geschiedenis van Tallinn. Destijds kwamen hier de wegen naar Tartu, Narva en Pärnu samen. Door deze gunstige ligging vestigden ook veel bedrijven zich in deze omgeving. Tijdens de Russische bezetting werd de wijk danig verwaarloosd en duurde het tot lang na de herwonnen onafhankelijkheid totdat investeerders iets met de gebouwen wilden doen.
Uiteindelijk was het ondernemer Urmas Sõõrumaa die met het bedrijf Rotermanni City OĂœ in samenwerking met tal van architecten het gebied opnieuw op de kaart zette. Diverse oude gebouwen werden gerenoveerd en er werd een nieuwe ondergrondse parkeergarage gebouwd. Diverse winkels en andere bedrijven vestigden zich in deze nieuwe wijk. Zelfs Monaco heeft er een consulaat.
Wij bezoeken enkel Juustukuningad. Deze kaaswinkel ontdekten we bij toeval in 2013 waarna een interessant gesprek volgde met een van de werknemers. Het bedrijf importeert namelijk veel Nederlandse kazen. Deze ene winkel is in de jaren erna uitgegroeid tot een keten met meerdere vestigingen in Tallinn. Verder importeert de winkel niet enkel meer bekend merken als Beemster, maar laten ze ook zelf kazen maken om als huismerk te verkopen. Ook deze producten komen uit Nederland. Zelfs kaaszoutjes zijn hier te vinden; die worden verkocht als Nederlandse kaassnacks.
De dag sluiten we, na een kort intermezzo, af in Pann ja Kook. Dit pannenkoekenrestaurant bevindt zich in het uitgestorven winkelcentrum T1 en is gebaseerd op de tekenfilmreeks Lotte. Pannenkoeken spelen een grote rol in één van de films, die sinds 2006 worden uitgebracht. In het restaurant is zelfs een complete scène uit de laatst uitgebrachte film nagebouwd. Aangezien Lotte in Estland (en Letland) behoorlijk populair is, doe je er verstandig aan om te reserveren.