De Tallinna Teletorn is een bijzonder bouwwerk dat in één van de meest luxueuze wijken van Tallinn staat, Pirita. De wijk is bekend om onder andere het strand, de kloosterruïne, de Olympische jachthaven en de televisietoren.
De laatste twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De televisietoren is namelijk speciaal voor de Olympische Spelen van 1980 gebouwd. Om een goede televisieverbinding te creëren tussen Tallinn en Moskou, was een dergelijke zendmast noodzakelijk. In 1975 werd de bouw gestart, waarna in 1979 de eerste signalen werden uitgezonden vanaf de Teletorn. In 1980, voor de Olympische Spelen, werd de toren officieel in gebruik genomen.
De toren speelde een grotere rol in 1991. In dat jaar worstelde Estland zich opnieuw los van Rusland/ de Sovjet-Unie. Een aantal technici die in de toren werkzaam waren, wilden de onafhankelijke radio-uitzendingen in Estland niet laten verstoren door Sovjet-soldaten. Om hen tegen te houden plaatsten ze een luciferdoosje tussen de liftdeuren, zodat de soldaten enkel nog de trap konden pakken. De ruim 1000 traptreden hebben ze niet getrotseerd. Mogelijk ook omdat de technici dreigden een brandbestrijdingssysteem in werking te laten treden waardoor alle zuurstof uit het pand gezogen zou worden. Of het systeem überhaupt in werking was op dat moment, is onbekend, maar de dreiging heeft gewerkt.
In de jaren erna is de toren een toeristische trekpleister geworden tot november 2007. Veel meer dan een uitkijktoren met op de begane grond een prachtig glas-in-loodtafereel, was het niet. Na een grondige renovatie van maar liefst 5 jaar heropende de toren in 2012 voor het publiek. Een snellere lift, een tentoonstelling op het uitkijkplatform en een extra etage met een restaurant zorgen er nu voor dat er zoveel mensen op af komen, dat men een maximum aantal bezoekers toelaat per uur. De glas-in-loodramen, die tijdens mijn eerdere bezoeken verdwenen leken, blijken nu verwerkt in de kleine bioscoopzaal. Tegenwoordig is die, zolang er geen voorstellingen zijn, ook te bezoeken.