Groot feest, Kadriorg viert haar 304de verjaardag en iedereen is uitgenodigd. De strakblauwe lucht en een gevoelstemperatuur van boven de 30°C zonder ook maar een wolkje aan de lucht, zorgen voor mooie plaatjes maar maken van het tuinfeest een ware beproeving.
De dag starten we bij de grote permanente speeltuin die is opgedeeld in vakken die gekoppeld zijn aan leeftijdscategorieën om vervolgens door te gaan naar de inmiddels permanente kermis die ooit is neergestreken nabij het paleis van Kadriorg. Ook hier is de recessie voelbaar, de prijzen zijn flink omhoog gegaan.
Aangezien we voor de piek van de hitte al in het park waren, konden we bij het begin van de festiviteiten aanwezig zijn. Echter gooit de hitte behoorlijk wat roet in het eten, want op zo’n warme dag, had men ook niet gerekend. Een korte wandeling rondom het paleis, dat ooit in opdracht van de Russische tsaar Peter de Grote in 1718 naar een ontwerp van de Italiaanse architect Niccolò Michetti is gebouwd.
De bouw werd pas voltooid in 1827, omdat de opdrachtgever, tsaar Peter de Grote, in 1725 overleed. Zijn echtgenote, Catharina I, had weinig interesse in het paleis, dat in een gebied stond dat haar naam droeg. Tsaar Nicolaas I liet het ruim een eeuw later restaureren en afbouwen. Na de ingebruikname verbleef de familie van de tsaar daar af en toe.
Na de onafhankelijkheid van Estland, in 1918, diende het paleis aanvankelijk als kunstmuseum. President Konstantin Päts liet het vervolgens verbouwen en maakte er een presidentieel paleis van. Päts probeerde het paleis inclusief landgoed nog aan zijn privébezittingen toe te voegen, maar moest dat plan laten varen na protesten uit de samenleving. Op steenworp afstand werd een nieuw presidentieel paleis gebouwd, waar Päts in woonde tot hij in 1940 werd gedeporteerd.
Na de Duitse bezetting volgde de Sovjetbezetting. De nieuwe bezetters doopten het paleis om tot een kunstmuseum, het presidentiële paleis werd een dependance. Na de herwonnen onafhankelijkheid van Estland in 1991 sloot het Kardriorgpaleis de deuren. De Sovjets hadden in de jaren dat zij Estland bezetten nauwelijks onderhoud gepleegd aan het paleis. Pas in 2000, na een jarenlange restauratie, gingen de deuren weer open. Kadriorg is ook nu weer een kunstmuseum, namelijk een dependance van KUMU, dat in 2006 geopend werd. In Kadriorg is de collectie buitenlandse kunst te zien, waaronder ook werken van Belgische en Nederlandse schilders.
Het mooie weer nodigt in ieder geval uit om het landgoed te bezoeken. Het landgoed is sinds 1827 al voor iedereen toegankelijk geweest, dit was een uitdrukkelijke wens van de tsaar. De bloementuin met fonteinen achter het paleis zijn een parel die niet iedereen ontdekt heeft, blijkt uit de rust die er tijdens deze drukke dag te vinden is.