De volgende dag blijkt warmer dan voorzien. De weersvoorspelling die op ETV te volgen is zat er voor Noord-Estland een paar graden naast. Het blijkt warmer te worden dan voorspeld. Reden genoeg om iets eerder op te staan en voor de hitte en drukte in de binnenstad te zijn.
Een perfecte combinatie, zo blijkt, want het is niet alleen koeler er zijn nog veel minder toeristen op straat dan in de middag. Helaas hebben veel souvenirwinkels hun openingstijden hierop aangepast, waardoor we voor diverse dichte deuren komen te staan.
Omdat met name de gevoelstemperatuur onaangenaam wordt, besluiten we het bezoek aan de bastiontunnels een paar dagen te vervroegen. De temperatuur onder de grond komt, volgens de medewerkers aldaar, niet boven de 10°C uit. Een perfecte plek om op een warme dag te bezoeken, die ook nog eens behoorlijk interessant is.
Deze tunnels werden aangelegd in de 17e en 18e eeuw en vormden, samen met de stadsmuur, een belangrijk onderdeel van de verdediging van Tallinn. Het waren de Zweedse overheersers die vaart zetten achter dit ondergrondse verdedigingswerk, waarvan een deel aanvankelijk bovengronds is gebouwd om later in de fundering van een verdedigingsmuur te verdwijnen. De tunnels vormden een perfect netwerk om soldaten en munitie ongezien te verplaatsen en om de vijand te bespioneren.
Nadat Zweden het gebied verloor aan Rusland, raakten de tunnels in de vergetelheid. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het complex gebruikt als schuilkelder tijdens de bombardementen die Tallinn deels in puin legden. Tijdens de Russische bezetting werden de tunnels niet actief gebruikt. Enkel daklozen en krakers vonden hier hun thuis totdat men in Tallinn de cultuurhistorische waarde van de bouwwerken inzag. Krakers werden weggestuurd en één van de laatste daklozen in de tunnels kreeg een woning aangeboden in een buitenwijk.
Naar mate de tijd vorderde werden er steeds meer segmenten geopend voor het publiek. Ook deden onderzoekers een vrij beangstigende vondst, namelijk de grootste spin die ooit in Estland gevonden was. De spin heeft het formaat van een €2-munt. Het gedeelte bezoeken waar deze spinnenkolonie zich heeft gehuisvest, is -gelukkig- niet mogelijk, echter hebben deze beesten wel besloten om zich her en der in het publieke gedeelte te vestigen.
Wie de tunnels bezoekt, maakt een tijdreis. Alle belangrijke gebeurtenissen waarbij de tunnels een rol hebben gespeeld, komen aan bod. Zo zijn ook veel unieke Estse communicatiemiddelen te zien uit de periode 1940-1945. Echter is het meest imponerende onderdeel niet in de tunnels te zien, maar erbuiten. Estland heeft de tunnels, en nog tal van andere locaties, aangewezen als schuilkelder, voor het geval Rusland besluit Estland binnen te vallen. Hierdoor krijgt de tentoonstelling onder de grond, ineens een heel actueel tintje.