De relatieve rust kwam ten einde in februari 1917. In die maand brak de Februarirevolutie uit die het einde markeerde van het tsaristisch bewind. De nieuwe bewindhebber, Aleksandr Kerenski, stond veel minder negatief tegenover meer autonomie van minderheden dan de tsaar destijds. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat Estland en Noord-Lijfland, het zuidelijke deel van Estland, samengevoegd werden en meer autonomie kregen. Ook werd er een voorlopig parlement gekozen, de Maapäev. Maar een zekere mate van autonomie smaakte naar meer, en het duurde niet lang voordat de Maapäev de onafhankelijke republiek Estland als doel had.
Enkele maanden na de Februarirevolutie brak in Rusland de Oktoberrevolutie uit met als gevolg dat de bolsjewieken aan de macht kwamen. Niet alleen in Rusland zelf waren bolsjewieken actief, ook in Estland waren zij te vinden. Aanvankelijk hadden zij niets tegen een vorm van autonomie, maar het besluit van de Maapäev om te streven naar onafhankelijkheid was een brug te ver. Nog vóór de start van de Oktoberrevolutie, pleegden de bolsjewieken onder leiding van Jaan Anvelt, op 23 oktober 1917, een staatsgreep. Veel effect had dat niet, ze kregen alleen Tallinn in handen. De rest van het land bleef trouw aan de Maapäev.
De Maapäev handelde direct door, onder leiding van Konstantin Päts, Jüri Vilms en Konstantin Konik, een Bevrijdings- en Reddingscomité in te stellen. Tevens verbrak de Maapäev alle contact met de Russen en besloot zij nogmaals vol in te zetten op totale onafhankelijkheid. Door deze wending dreigde een burgeroorlog, maar deze bleef uit. Niet in de laatste plaats door het oprukkende Duitse leger, dat inmiddels al aan de zuidgrens van Estland stond. De bolsjewieken trokken zicht vanuit Tallinn terug naar Petrograd en de Maapäev kon op 24 februari 1918, in de hoofdstad Tallinn, de onafhankelijke republiek Estland uitroepen.
Een dag later passeerde het Duitse leger de grens, en werd Estland bezet. De onafhankelijkheid werd genegeerd door de Duitsers, die en passant ook enkele voorvechters voor diezelfde onafhankelijkheid gevangen zette.