Het blijkt nabij de toren te zijn, die we vanaf de Wilhelminatoren zagen. Vanaf de Wilhelminatoren is de afstand lopend te overbruggen. Maar omdat we niet weten of de uitbaters van het restaurant het kunnen appreciëren dat we onze auto daar laten staan en omdat het behoorlijk warm is, besluiten we de auto te pakken.
Heel ver is het niet, het punt en alle bijbehorende attracties blijken ook aan de Viergrenzenweg te liggen. De straat dankt zijn naam aan het feit dat tussen 1816 en 1920 dit punt ook grensde aan Neutraal Moresnet. Dit kleine gebied behoorde tot zowel Nederland* (vanaf 1830 België) en Pruisen (vanaf 1871 Duitsland). Deze uitzonderlijke situatie ontstond in 1816 nadat Nederland en Pruisen het niet eens werden over wie eigenaar zou worden van een waardevolle zinkgroeve nabij Kelmis.
Voor de inwoners van het gebied was het vooral onduidelijk. Zo wisten zij niet welke nationaliteit ze bezaten en wie zij belasting moesten betalen. Door de rechte grenzen, was het ook niet duidelijk wie nu wel en wie geen ingezetene was van Neutraal Moresnet. Ook het bestuur van het gebied werd vrij uitzonderlijk ingevuld. Twee afgevaardigden, Ă©Ă©n namens Nederland en Ă©Ă©n namens Pruisen, leidden het dagelijks bestuur. Zaken waarover twijfel ontstond, werden voorgelegd aan de regeringen van beide landen.
In de eerste tien jaar na het ontstaan van Neutraal Moresnet, verdubbelde de bevolking. Inwoners van het gebied betaalden zeer weinig belasting, vergeleken bij de inwoners van de buurlanden. Daarnaast werd Moresnet een toevluchtsoord voor jonge mannen die in hun thuisland de dienstplicht wilden ontduiken. Smokkelaars wisten het gebied ook te vinden. De douane bleek relatief eenvoudig te omzeilen. Al met al leidden deze zaken tot chaos en trokken ambtenaren aan de bel. Een oplossing kwam er niet, want geen van beide landen wilde afstand doen van het gebied.
Het einde van Neutraal Moresnet werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog ingeluid. In 1914 namen Duitse legers binnen een half uur het gebied in. Moresnet had immers geen leger. Juridisch gezien bleef het gebied wel bestaan. België had immers geen toestemming tot opheffing gegeven, waardoor Neutraal Moresnet bleef bestaan, onder Duits gezag. De inwoners kregen dat jaar allen de Duitse nationaliteit. Een jaar later, in 1915, lijfde Pruisen het gebied alsnog in.
Deze inlijving hield kort stand, namelijk tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Dat jaar wist het Belgische leger het gebied te veroveren en werd Neutraal Moresnet formeel bezet door België. In 1920, nadat het Verdrag van Versailles werd getekend, kwam Moresnet officieel onder Belgisch bestuur. Het gebied werd bij de Franstalige Belgische provincie Luik gevoegd. De inwoners kregen vanaf dat moment de Belgische nationaliteit.
*) Destijds heette Nederland nog het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.